dilluns, 5 de desembre del 2016

Vingut per perdonar

Bon dia! L'Evangeli d'avui (Lc 5,17-26) és una escena completa, amb inici, culminació i tancament.

És el primer passatge de Lluc en el qual Jesús declara que pot perdonar els pecats, cosa que només pot fer Déu.

Si ho llegim bé, hi trobem diferents components:

1) Es tracta d'una reunió "d'experts" vinguts expressament. Diríem, com un "workshop". Hi ha hagut convocatòria, desplaçament i estan en plena sessió.

2) Davant d'ells, Jesús guareix els malalts. És un signe messiànic que els revela la seva identitat.

3) Es presenta un paralític amb tanta fe que aconsegueix que el pugin al terrat i facin un forat per baixar-lo a la sala des del sostre. Imagineu la que va muntar!

4)Jesús li perdona els pecats. Quelcom inesperat que el situa per sobre del tipus de Messies que els "experts" esperaven. I que rebutgen, com a blasfèmia, ja que cap home pot igualar-se a Déu.

5) Jesús fa una pregunta de difícil resolució: el perdó no es capta a simple vista. La curació física es convertirà en una prova de curació moral i espiritual.

6) El passatge acaba amb tothom lloant Déu.

"Revolucions" d'aquest fragment:

1) Jesús s'atribueix una capacitat pròpia de Déu.

2) Indirectament es carrega els rituals que marca Llei per al perdó dels pecats.

3) La iniciativa del perdó és seva.

Jesús ha vingut per donar-nos tota salvació. L'exterior, perquè sigui de veritat, ha de ser signe d'un esperit pur que només Ell ens pot donar. Ho fa, donant-nos el perdó i la pau.

Jesús ha vingut a nosaltres per la iniciativa de Déu. En Ell es compleix la promesa antiga d'un salvador. Ser salvador i guaridor és la seva identitat més profunda. Dues qualitats que trobem a l'Antic Testament atribuïdes a Déu.

Rebem el perdó i la pau amb l'absolució sagramental. Que us sembla dedicar algunes estones aquests dies a preparar bé el sagrament del perdó?

Si us trobeu que no teniu prou fe, també la podeu demanar!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada