dissabte, 17 de desembre del 2016

La família de Jesús

Bon dia! L'Evangeli d'avui (Mt 1,1-17) és, segons qui el llegeixi, sorprenent, anòmal, un rotllo, un embolic, o una invitació a visitar l'Antic Testament.

La intenció del fragment és fer una presentació de Jesús legitimant els títols de "Fill d´Abraham", "Fill de David" i Messies.

El que ens mostra el text és que en Jesús es compleixen les promeses de Déu que trobem a l'Antic Testament, però també que la seva aparició en la història humana es fa "des de dintre" no "des de fora". El Messies neix d´una dona i inserit en un poble, en una història, religió i tradicions concretes. No baixa del cel d'una manera independent i asèptica. És plenament humà.

Hi ha discussió entre els teòlegs pel que fa als números finals. És obvi que Mateu no ha fet una genealogia estricta.

El número 14 x 3 generacions presenta problemes d'interpretació. El que sí sabem és que al·ludeix a tres etapes concretes i conegudes de la història d'Israel i que amb Jesús acaba una part de la història i en comença una altra, definitiva.

Una altra anomalia és la menció a dones concretes. A Israel no se les anomenava a les genealogies.

Des de S. Jeroni s'havia dit que eren dones pecadores però això només seria en un cas, i discutible. Després s'ha dit que es tractava d'estrangeres, però llavors Maria no hi tindria res en comú.

Aquest estiu passat, remenant articles sobre aquest tema, he trobat que aquestes dones són considerades "santes" dintre de la tradició jueva, perquè han complert la voluntat de Déu i han participat en fer realitat els seus designis, fins i tot de maneres inusuals i contraculturals. Això ens donaria una clau d'interpretació que també es compleix en Maria.

Déu és present en la història humana i hi participa de manera oculta. Si bé la genealogia és masculina, en l'aspecte purament biològic, la "intromissió" de Déu en la història humana, la història en clau divina, Mateu l'expressa a través de la menció s les dones santes, reconegudes per tothom del seu entorn.

Un suggeriment per avui seria fer una llista de les persones que apareixen a la genealogia i separar les que coneixem. I les que no, buscar-les a les Escriptures (moltes Bíblies tenen un índex onomàstic -de noms-).

Un altre suggeriment és resseguir breument la nostra vida i adonar-nos per quines fonts hem conegut i estimat Jesús, i donar-ne gràcies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada