dimarts, 18 de març del 2014

Bon dia! Vosaltres, en canvi...


De l'Evangeli d'avui (Mt 23,1-12):
"El més gran de vosaltres que es posi al vostre servei"

Escribes i fariseus. Jesús carrega contra aquells que estudien Déu i la seva Llei; els qui fan de la religió el nucli de la seva vida o la seva professió i se senten autoritzats a dir als altres el que han de fer, el que Déu vol d'ells i, sovint també, com ho vol. No tant grups específics com tipus de persones. 

Jesús fa un míting en tota regla. Jesús s'indigna de veritat i denuncia els "especialistes en Déu", que manen els altres i no compleixen el que ensenyen (incoherents), que legislen i compliquen l'existència de la gent i no estan disposats a ajudar-los (una forma important d'abús d'autoritat i també de manca de misericòrdia), que es fan "visibles" usant vestits i ornaments diferents i estan als llocs de més consideració, i que cerquen un reconeixement especial (mestre, pare, guia).

Un discurs molt actual i molt universal! Perquè, tot i que no som al segle I ni pertanyem al poble d'Israel, tots en coneixem algun, d'aquests "especialistes" ("pares", directors, doctors/llicenciats en Teologia, eminentíssims, reverendíssims...).  

Però, alerta!, que tots podem ser escribes i fariseus. Perquè quanta parròquia no es dedica a recomanar o intentar imposar als altres el que han de fer? Quanta no es renta les mans davant les dificultats reals dels altres i només hi posa moltes paraules i copets a l'esquena? Quanta rebutja acompanyar senzillament, sense jutjar, les situacions delicades o frontereres en què viuen altres persones? Quanta no col·labora en les coses més visibles buscant el reconeixement extern (per la raó que sigui, que aquí no importa), especialment si les situa a prop dels llocs de més importància (el presbiteri dins del temple; algun òrgan de govern)?

Doncs bé, en la mesura que fem això o quelcom de semblant, i també fora de l'àmbit eclesial, en la "vida civil", el discurs de Jesús va per nosaltres.

Contra aquest verí de voler ocupar el lloc de Déu (el centre de tot), que fa malbé la nostra relació amb Ell i amb els altres, i que mata la vida espiritual, Jesús ens proposa un antídot ben radical: fer tot el contrari, abaixar-nos i servir.

Abaixar-se i servir-nos a tots és justament el que Jesús ha fet. I això que Ell sí que és Mestre, Pastor i Guia! El Senyor Jesús és l'únic que té plena potestat per assenyalar-nos el que hem de fer. I el que vol és que l'imitem! Per tant, davant de qualsevol situació, estiguem disposats a abaixar-nos i servir. I posar Déu i els nostres germans com a centre dels nostres interessos.

Avui podem enfocar l'examen en la revisió d'aquestes actituds.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada