divendres, 25 d’octubre del 2013

Bon dia! Situem-nos!


De l'Evangeli d'avui (Lc 12,54-59): 
"Com és que no sabeu desxifrar el moment actual?"

Jesús ens segueix parlant de l'atenció, aquesta vegada centrada en dos aspectes: allò que passa al nostre voltant i allò que ens cal saber per actuar rectament.

El primer té a veure amb allò que normalment anomenem "els signes dels temps". Que no significa altra cosa que el saber situar-nos en el nostre ara i aquí i, en aquesta ubicació nostra, descobrir tant els signes de la presència de Déu com els indicis d'allò al que hem d'atendre especialment per a fer la seva voluntat. Signes grans o petits que no se'ns presenten en bloc, sinó que els contemplem separadament i que, amb l'enteniment que Ell ens ha donat i sovint pregant molt, podem integrar (sintetitzar) d'una manera personal. Justament, la que correspon a la manera concreta com Déu vol que actuem respecte de tota aquesta realitat de la qual ens hem anat fent conscients.

El segon aspecte té a veure amb el primer. Per actuar rectament cal saber què fer en cada circumstància, i per a això hem de conèixer-la bé. La manera com hem d'actuar davant els esdeveniments de la nostra vida personal i de la part de la història on aquesta transcorre, l'hem d'anar dissenyant amb cura, analitzant i calibrant ben bé qui som i on som, en diàleg amb el Senyor. És una feina minuciosa, tan delicada com l'artesania d'una puntaire. Per actuar rectament i ser justos -tant en el que es refereix a la virtut cardinal com en el sentit espiritual-, ens cal aprendre a discernir.

Així, Jesús ens recomana que dediquem la nostra atenció a mirar atentament, a esbrinar i a estudiar, tant mirant els esdeveniments exteriors com el nostre interior. Una labor d'ubicació absolutament necessària per posar-nos a treballar seriosament pel seu Regne.

Per tant, no anem distrets per la vida. Situem-nos!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada