dilluns, 14 d’octubre del 2013

Bon dia! Jesús, el senyal de Déu



De l'Evangeli d'avui (Lc 11,29-32):
"El Fill de l'home serà senyal per a aquesta mena de gent, 
a la manera que Jonàs ho fou pels ninivites"

I, ara, tothom a repassar la història de Jonàs, a veure què hi diu! Doncs, molt resumidament, diu que Jonàs va ser enviat a un poble pagà -el ninivita- que no es comportava com Déu volia i que el poble va respondre tan bé i es va convertir amb tanta rapidesa que Jonàs, que tenia prejudicis antipagans, fins i tot es va enfadar amb Déu perquè no el va castigar! 

Un tema interessant, ja que, com a pagans que eren, no es regien per la Llei, com feien els jueus. En realitat, no tenien cap pacte amb Jahvè, no hi tenien cap obligació. Però Ell els envia Jonàs, el profeta, perquè es converteixin i ho fan.

I aquest es l'apunt interessant de Jesús. Ell s'adreça als jueus, que tenen una aliança amb Jahvè. I als qui són al seu voltant els diu que qui reclama un senyal són "gent dolenta". I tot seguit, s'assenyala Ell com a senyal, com a enviat per Déu al poble, com Jonàs als ninivites. És a dir, els posa al nivell dels pagans. O pitjor, perquè Ell és més que Jonàs i no li fan cas. 

I també és més que Salomó, que va fer que la reina del Sud es posés en camí per conèixer directament la seva saviesa. 

Així, Jesús confronta alguns dels jueus que l'escolten amb exemples de pagans que han reconegut la veritable saviesa i s'han convertit sense ronsejar. 

Així, no és estrany que molts jueus s'enfadessin amb Jesús! Deixar-los al nivell dels gentils era una ofensa més que greu. 

Però Jesús ho deixa ben clar: Ell és el senyal de Déu, el més gran que ha enviat, més que qualsevol profeta. I la saviesa de Déu que ens ensenya és superior a tota saviesa humana. Si ens comprometem amb Ell, no podem alhora anar buscant altres senyals o altres camins o altres filosofies més agradables o més planers o més còmodes; perquè si ho fem, tot i anomenar-nos cristians, potser no serem més que un altre grup de pagans.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada