dimarts, 25 de febrer del 2014

Bon dia! El primer


De l'Evangeli d'avui (Mc 9, 30-37):
"Havíem discutit entre ells qui era el més important"

Hi ha dos punts d'atenció en l'Evangeli d'avui. El primer és Jesús, que intenta alliçonar els seus deixebles, explicant-los el que li ha de passar. El segon són els apòstols que no només no entenen el que Jesús els diu, sinó que tenen els seus interessos en una altra banda i discuteixen entre ells.

Així, mentre el Mestre exposa el que ha de patir, i la seva resurrecció, els deixebles només estan interessats en aclarir qui és el primer entre ells (ah, la jerarquia, el poder, el funcionament d'aquest món!). 

Quina frustració més gran devia ser la de Jesús, amb aquella colla que ni l'escoltava ni l'entenia! 

D'aquí que els ho deixés ben clar: ras i curt, el primer és aquell que es posa al final i serveix tothom. Com Ell, que s'abaixa fins a fer-se home i accepta servir tothom i estimar fins a la creu. 

Aquesta és la revolució de Jesús. La transmutació dels valors que ens proposa, i que ens exigeixen un canvi de mentalitat radical. Perquè l'estil de Jesús és diametralment oposat al d'aquest món. 

El final és una mena de tancament. L'infant al món antic no era ningú, no comptava. Doncs qui acull (poseu-hi "serveix") qui no compta, acull (serveix) el Senyor i el Pare. Així, si un es posa per sota de qui està més baix, està servint i estimant tal com ho fa Jesús, el veritable Servent. Qui fa això, és el "primer". 

Resumint: així doncs, qui és, concretament, el primer? El primer de tots, Jesús. Els que el segueixen, si haguéssim de fer un llistat gradual, no ho sabem, no en tenim ni idea i és un secret que només Déu coneix, i que potser en el Cel se'ns reveli. Perfecte, així ens estalviem discussions i baralles inútils!

Mentrestant, més val que ens dediquem a allò que Jesús ens proposa. Com anem de ganes de servir?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada