dilluns, 11 de novembre del 2013

Bon dia! Perdonar és una qüestió de fe


De l'Evangeli d'avui (Lc 17, 1-6): 
"Augmenta'ns la fe"

Avui, tres qüestions molt importants:

1) D'ocasions de pecar, n'hi ha moltes. Ser-ne l'esquer, especialment per als més febles o els més senzills, és el que el Senyor reprova. Això és "escandalitzar": fer-se del bàndol de l'Enemic. Per això, a qualsevol li valdria més la pena morir. Cal vigilar el que fem, les actituds, per tal de que siguin d'ajuda als altres, i no un perjudici.

2) Respecte de qui ens fa mal, el Senyor ens diu que el perdonem. Però, primer de tot, que li fem adonar-se de la seva falta. I assenyala que el fet de perdonar demana el penediment previ.

Aquesta és una qüestió important, especialment quan s'ha estès la idea de que un ha de perdonar per tenir pau, per trobar-se bé amb un mateix. Evidentment, això és molt bo. Però el perdó que se'ns proposa rau més quasi sempre en la desvinculació del fet que ens ha fet mal, que en allò que Jesús vol: que el pecador es converteixi i recuperi la seva dignitat. D'aquí que sigui tan important fer-li veure que ha obrat malament i perdonar-lo tantes vegades com ell s'adoni i se'ns acosti per demanar-nos-ho. No és que Jesús no vulgui que tinguem pau, sinó que per a Ell la pau no és l'objectiu final, sinó una conseqüència -i no l'única- d'obrar segons el seu Esperit.

3) I això demana fe. Perquè és difícil perdonar sempre. I més, haver de perdonar sempre "aquella" persona: l'home o la dona concrets, amb nom propi. Especialment, si és cada dia. O pitjor, vàries vegades cada dia. En algunes èpoques de la nostra vida podem trobar-nos persones així: que volent-ho o sense voler, per manca de judici, ens trepitgin o ens facin la vida impossible. No diguem si es tracta de coses més greus! Llavors, ens cal fe. Per enfrontar-nos a la situació; per intentar un diàleg constructiu, que mogui a canviar a qui ens fa mal i que alhora busqui salvar-lo, no condemnar-lo; i per seguir perdonant una vegada i una altra, tants cops com calgui. Només en tindrem forces si mirem més enllà del que estem patint i veiem en l'altre aquell fill de Déu que ha de ser salvat.

Això és el que Déu fa amb cadascun de nosaltres. Ho recordem al Parenostre cada vegada que demanem: "Perdona'ns les nostres culpes, així com nosaltres perdonem als nostres deutors". Perquè tots necessitem ser perdonats per Ell. Tots, sense excepció.  Perquè, com diuen els savis jueus, també els sants són grans pecadors: "El just peca set vegades al dia".

Senyor, dóna'ns molta fe, perquè sapiguem perdonar com Tu ho fas.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada