diumenge, 2 de setembre del 2012

Sant Tornem-hi


Sant Tornem-hi és un sant popular de la tradició catalana. D'aquells que al Vaticà classificarien com a "llegendari". No en tenim cap document, no en podem afirmar l'existència, tampoc com ha aparegut en el mapa, ni com s'ha estès el seu coneixement... Però hi és.

El cas és que es tracta d'un sant reconegut per gran part de la població i, en aquest cas, oh miracle!, tant hi fa si s'és creient o no.

A ell s'hi encomanen grans, joves i petits en diferents moments del mes de setembre (principalment, però també en altres moments de l'any: gener i març/abril). Certament, no és l'únic sant que és mogut de data, però potser sí el que se celebra en més dies diferents.

De Sant Tornem-hi, no ens consta cap culte, aprovat o no. Tanmateix sí hem observat el curiós costum que tenen molts dels seus fidels d'arronsar les espatlles quan en fan menció. A saber d'on ve aquest curiós costum, que potser algun dia esdevingui matèria d'estudi per als fenomenòlegs de la religió!

Sent un sant amb tant de renom, estranya que, a Catalunya, on tenim unes postres per a cada membre (o membresa) del Santoral, no hi trobem cap en el seu honor. És per això que, deixant a banda les consideracions religioses, m'atreveixo a demanar al Gremi de Pastissers que inventin un dolç que acompleixi el que indica el seu nom: endolcir aquells dies en què les persones arronsen amb resignació les espatlles mentre retornen a llurs respectives "guerres". De veritat que ho necessitem!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada