dijous, 18 d’octubre del 2012

Per què cal usar el llenguatge inclusiu?

Llenguatge inclusiu és aquell en què es tenen en compte els homes i les dones, tot desestimant el masculí genèric, que, en teoria, inclou tothom.

Per què cal usar-lo? Fonamentalment per explicitar, aclarir i no amagar la realitat.

Un exemple pràctic:


El masculí genèric sense més (aquí "niños abusados") ajudaria a amagar la realitat si no s'indiqués a continuació que el 81% són "niñas". Si quan es parla d'abusos sexuals s'entengués sempre que les nenes són majoritàriament les que pateixen abusos necessàriament caldria preguntar-se per què, i aprofundir en les causes i les conseqüències, i demandaria canvis immediats en tota la societat i totes les organitzacions de dalt a baix. Emprant el genèric masculí, es dóna per entès que es tracta d'un problema compartit i, com passa sovint, que cal tractar-lo individualment i no socialment. 

L'afirmació sobre el percentatge d'abusadors també ens dóna una informació útil sobre la realitat i ens ajuda a interpretar de nou la dada anterior. En teoria, les persones abusades tenen grans possibilitats de convertir-se en abusadores, tanmateix sembla que els percentatges de dalt i de baix no es corresponen. Així doncs, sense obviar ni treure importància al 4% de dones abusadores, cal afirmar que la teoria dels experts no es correspon a la realitat i que hi ha raons més potents que porten a l'abús sexual.

Ja que no està establert lingüísticament el canvi de gènere quan la majoria és femenina, el més honest seria explicitar sempre les proporcions, com es fa en aquest exemple. O començar a optar pel canvi de gènere en les nostres converses. 

O no sona ridícul dir "companys" o "treballadors" o "germans" a un grup important de dones i només un o pocs homes?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada